A bringások többet isznak, mint az autósok

2011.12.13. 12:49

Egy Szolnok megyében készített felmérés alapján a baleseteknek mindössze a hetedét okozzák ittas vezetők, a biciklis baleseteknél viszont sokkal rosszabb ez az arány.

A közlés szerint az év első 11 hónapjában 603 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt a megyében, közülük 84 esetben volt ittas a baleset okozója. Az alkoholos befolyásoltság alatt előidézett ütközések közül 4 járt halálos áldozattal, míg 33 súlyos, 47 pedig könnyű sérüléssel. A kerékpárosok 130 személysérüléses közlekedési balesetet okoztak, 34 alkalommal ittasan, vagyis a balesetet okozó biciklisek több mint egynegyede nem volt józan.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyében autózók legközelebb december 16-17-én számíthatnak fokozott közúti kontrollra. Ezen a két napon az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata ellenőrzési irányelveinek megfelelően kifejezetten az ittas állapotban és a vezetési képességre hátrányosan ható szerek befolyása alatt történő járművezetés visszaszorítása lesz a cél.

A razziák során az ittas járművezetők kiszűrésén túl kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a biztonsági eszközök használatára, a szabálytalan előzésre, az elsőbbségi jog és a kanyarodás szabályainak megszegőire, valamint tilos jelzésen áthaladók felderítésére. Az akció ideje alatt egy-egy útszakaszon akár többször is megállíthatják a járművezetőket, akiket minden esetben megszondáztatnak majd – jelezte a baleset-megelőzési bizottság.