Rászállt az adóhivatal a nepperekre?

2011.12.21. 11:54

Vádemelést javasolt két egri autókereskedés vezetői ellen az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. Az igazgatóság nyomozása szerint a két egri autókereskedés két év alatt összesen 106 millió forintnyi áfát és 73 millió forint társasági adót csalt el, 1497 autó értékesítése során.

A nyomozás adatai szerint az adócsalók két módszerrel dolgoztak. Egyrészt az általuk felvásárolt autók beszerzési számláin csak az eladást követően tüntették fel a valóságosnál magasabb összegű vételárat, másrészt egy fiktív közvetítőn keresztül vásárolták meg az eladásra szánt járműveket, és azt a látszatot keltették, hogy a közvetítők árazták fel az eladásra szánt használt autókat.

A hatóság tájékoztatása szerint a cégvezetők arra törekedtek, hogy a beszerzési és az eladási ár között csupán 50-100 ezer forint különbség legyen, ezáltal az eladáskor jelentkező áfakülönbözetet lényegesen csökkentették.

A hamis adásvételi szerződések és bizonylatok elkészítésénél a kereskedők "közvetítőként" saját alkalmazottjaikat használták fel, akik az ő utasításukra - és persze a munkaviszonyuk megtartása érdekében - másokat is beszerveztek. Volt olyan alkalmazott, aki a saját fiát és annak barátait is bevonta a bizniszbe.

A NAV nyomozói a tényállás teljes körű tisztázása érdekében 29 tanút hallgattak ki és több ezret írásban nyilatkoztattak. A pénzügyi nyomozók a három gyanúsított kihallgatását követően az ügyet vádemelési javaslattal küldték meg a Heves Megyei Főügyészségnek.