Hírek Hírek

Hexaspace: sokszögű rémség

2012.01.06. 06:12 - Hírszerkesztő

A Hyundai Indiában mutatta be a HND-7 Hexaspace tanulmányt, amely több szempontból is a Daciát juttatta eszünkbe. Egyrészt alapkoncepcióját nézve nagyon hasonlít a Dusterre: ugyanolyan kis szabadidőautó-szerűség, másrészt ugyanúgy elég ügyetlen a formája. A nagy különbség, hogy a koreai tervezők valószínűleg nem direkt rontották el a munkájukat.

Az ix20-as alapjaira épített hobbiterepjáró ötlete nem rossz – a 4,3 méter hosszú, 1,82 méter széles és 1,65 méter magas gép jól passzol az aktuális divathoz – de a kivitelezés talán túlságosan is kísérleti. Látszik, hogy a tervezők gátlástalanul játszottak az élekkel és szögletekkel, és annyi biztos, hogy az eredmény érdekes, de az arányai valahogy nem stimmelnek. Az íves tető összeveszik az ablakok szögletes-lépcsős kontúrjával, a retro-hatású első sárvédők sehogy nem jönnek össze az oldalfal modernkedő kialakításával. Egy tanulmányautó esetében ennyi persze belefér, de nem valószínű, hogy egy ilyen formát lelkesen fogadna a közönség.

A műszaki tartalom viszont egyértelműen azt mutatja, hogy a koreaiak továbbra is mérföldes léptekkel faragják le a hátrányukat a motorfejlesztésben. A távol-keleti gyártók közül lényegében elsőként kezdik kiaknázni a kis turbómotorokban rejlő lehetőségeket: a HND-7-esbe 1,2 literes, közvetlen befecskendezéses, benzines turbómotor kerül, amely nagyjából egy erősebb 1,6 literes szívómotor teljesítményét hozza. A belső tér is kifejezetten érdekes: bár az autó nem nagy, három üléssorban nyolc jó embernek kínál helyet. Ilyenkor persze kevés hely jut egy-egy főnek, de az eltoltan elhelyezett üléseknek köszönhetően igy sem törik össze egymást az utasok. Összecsukhatók az első két üléssor középső ülései, így hat főnek már csaknem kényelmes lehet, a középső üléssor eltávolításával pedig szabályosan terpeszkedhetnek a hátsó utasok.

Abban nem érdemes kételkednünk, hogy a Hyundai el fogja készíteni az ix20 alapú szabadidő-autót, de az is hasonlóan valószínű, hogy új formatervet kell faragniuk hozzá – ezzel ugyanis könnyen a Ssangyong Rodius sorsára juthatna a majdani szériamodell.

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

gyújtógyertya
HYUNDAI i30 1.4 Ferdehátú 2007-2011
1598 Ft
fékfolyadék| fékfolyadék
HYUNDAI SONATA 2.0 VVTi GLS lépcsőshátú 2008-2013
1272 Ft
törlőlapát
HYUNDAI i10 1.2 Ferdehátú 2008-2013
2006 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

A new automotive legend in the making?
Hyundai’s most popular model joins the likes of the Ford Model T, the VW Beetle and the Toyota Corolla as one of the most popular car of the masses.