Végre egy ígéretes Nissan

2012.02.07. 06:21

Az egyszerre fantáziátlan és csúnya Micra, a semmitmondó Note és a nagyon szűk réteg számára elfogadható Juke után nem maradt sok remény, hogy a Nissan előáll valami emészthető, netán minőségi benyomást keltő kisautóval. A Genfi Autószalonra szánt új tanulmányból azonban lendületes és jó arányú autó lehet, ha megéri a szériagyártást.

A fazonja alapján leginkább a Note szellemi utódjának látszik az Invitation koncepció, de annál jóval lendületesebb formát kapott. Az övvonal meredeken emelkedik, és szépen kiemeli a tető ívét, a kerekek körüli domborításokkal együtt kifejezetten sportossá teszik az egyterű-jellegű karosszériát. A formaterv egysége meglepő, különösen a jelenlegi Nissan választékot ismerve, és ami a legszebb, alig akadnak rajta olyan részletek, amelyek ne volnának nagy sorozatban gyárthatók. Egyedül a műszerfal megoldásai tűnnek túlzottan futurisztikusnak, de ezek azok a részletek, amelyeket a végleges modellben egyszerűbbé szokás cserélni.

A Nissan a Genfi Autószalonon mutatja be az Invitationt, de nem csodálkoznánk rajta, ha egy-két éven belül egy kísértetiesen hasonló autó venné át a Note helyét, ami érzésünk szerint alaposan megdobná a japán márka európai eladásait. A Nissan legnagyobb problémája jelenleg épp az, hogy nem készíthet olyan modelleket, amelyek veszélyeztetnék a Renault hasonló méretű típusainak sikerét. Ennek a ki nem mondott, de látványosan érvényesített elvnek köszönhető, hogy jelenleg nem tudnak igazán nagy mennyiségben autót eladni Európában. Az Invitation révén ezen a helyzeten változtathatnak a közeljövőben.