Nissan Pathfinder, vadiúj ösvényen

2012.04.04. 18:25

A Nissant is utolérte a divat: a létraalvázas terepjárót sokkal polgáribb, önhordó karosszériás családi szabadidőautóra cserélik. Ezzel csökkenthették az autó tömegét és fogyasztását, és javíthatták a Pathfinder helykínálatát is, így az új modell sokkal jobban megfelel a potenciális vásárlók többségének.

Egyelőre az amerikai változatot mutatták be, amely hétüléses, és egyetlen motorral, a jól ismert VQ35-ös keresztben beépíthető változatával lesz elérhető. A 3,5 literes V6-os ebben a kivitelben 261 lóerős, és egy fokozatmentes automata váltó, valamint összkerék-hajtású erőátviteli rendszer kapcsolódik hozzá. A gyáriak szerint az önhordó karosszéria miatt az új Pathfinder így is vagy 20%-kal lesz takarékosabb, mint külön alvázas elődje.

A Qashqai filozófiáját nagyobb méretben megvalósító SUV koncepciójában hasonló a Genfben bemutatott X-Trail Hi-Cross tanulmányhoz, bár valamivel nagyobb, és kevésbé látványos. Ám az egyértelműen látszik, hogy a Nissannál a Juke-tól a Pathfinderig egy viszonylag egységes koncepció szerint felépített crossover-modellsorozat kiépítése folyik, amely Európában a személyautókat is helyettesítheti a modellkínálatban, de a világ más részein is jól kiegészítheti a választékot.

Így valószínű, hogy később bemutatják az új Pathfindert Európában is, igaz, ahhoz a motorválasztékot mindenképp bővíteni kell korszerű dízelmotorokkal.