Megszületett a Jaguar F-type

2012.04.05. 17:50

Ami eleinte kaotikus álcázó mintának tűnhet a Jaguar készülő sportkocsijáról nyilvánosságra hozott legújabb fotón, az lényegében maga a hír. A britek tisztességes nevet adtak a típusnak, amelyet eddig C-X16-ként ismert a világ. A név pedig egyetlen betű, amelyből a minta is áll: F.

Az a tény, hogy a Jaguarnál az F-type nevet adták a végleges változatnak, önmagában is jelzi szándékaik komolyságát. Az egybetűs sorozat évtizedekkel ezelőtt szakadt meg: miután a C és a D-type az 50-es években a versenypályákat tarolta végig, az E-type lett minden idők leghíresebb Jaguar modellje. A könnyű, és a korszak fogalmai szerint bivalyerős, de megfizethető sportkocsi évtizedekre megalapozta a Jaguar hírnevét. Később többször is nekiálltak az utódmodell elkészítéséhez, de az F-type csak nem készült el. Az első komoly kísérletből végül az Aston Martin DB7-es született meg, a későbbiek pedig elhaltak a Ford pénzügyi részlegéhez érve. Most azonban, az indiai Tata pénzéből megvalósul egy újabb megfizethető sportkocsi, és – bár saját bevallásuk szerint is félelmek közt – kiosztották neki az F-type típusjelzést.

A szériagyártmány állítólag alig különbözik majd a C-X16-ként bemutatott prototípustól. Ian Callum, a Jaguar vezető tervezője azt mondja, nem akarják megismételni azt a gyakori hibát, hogy egy vonzó tanulmányautóból aztán csalódást keltő szériamodellt állítanak elő. „Már velem is előfordult hasonló, ahogy a legtöbb tervezővel a szakmában, de most azt szeretnénk, ha minden simán menne.” – nyilatkozta a tervező.

A Jaguar F-type révén a Jaguar jelentősen szélesítheti a vevőkörét, hisz míg az XK kupé és változatai kifejezetten a jómódú vásárlókat célozza, akik amúgy Porsche 911-est, Ferrari Californiát vagy Mercedes SL63-ast is vehetnének, az F-type a Porsche Cayman és Boxster közé érkezik, mind árban, mind képességeit tekintve. Így évente több tízezer példányt adhatnak el belőle világszerte, ami az árbevételnek, és a márka megítélésének is jót tehet. Hibát persze nem véthet a cég, arra nem csak a rég tartogatott típusnév menne rá, de egyelőre jók az esélyek.

A végleges, gyártásra érett F-type premierjére a szeptemberi Párizsi Autószalonon kerítenek sort.