Híres autógyár partnert keres

2012.06.22. 12:33

A Volvo anyagi helyzete ugyan stabil, és a terjeszkedésre is megvan a lehetőségük, hisz a kínai tulajdonos révén ott lehetnek a világ legnagyobb autópiacán, de Észak-Amerikában hátrányból indulnak. Kéne egy üzem helyben, így nőhetnének az eladások, és persze a nyereség is.

Néhány éve még nem jelentett volna gondot az amerikai gyártás beindítása, hisz amíg a Ford volt a Volvo anyavállalata, akár válogathattak volna a kihasználatlan üzemek közül. Most azonban, a két vállalat különválása óta nem él ez a lehetőség. Így a Volvo most olyan partnert keres, amely rendelkezik egy korszerű autógyártó üzemmel Észak-Amerikában, és befogadná a svédek gyártósorait. A helyi gyártással ugyanis nem fenyegetné a Volvót, hogy esetleg elviszi a nyereségét az euró-dollár átváltás, és a cég hírének is használna, ha munkahelyeket teremthetne az Egyesült Államokban.

A gond az, hogy a német konkurenciával szemben a Volvo jelenlegi bevételei nem fedeznék egy új gyár felépítésének költségét, ezért megpróbálnak partnert találni a tervhez. Állítólag több szálon is megindultak a tárgyalások, így többek közt megkeresték már a Chrysler-Fiat konszernt is, és nyilván az sem kizárt, hogy a Forddal állapodjanak meg. A Volvo számára leginkább egyes nagyméretű modellek gyártását érné meg átköltöztetni Észak-Amerikába. Az XC90, az S80 és az XC60 utódai jöhetnek szóba, hisz ezek iránt várható komolyabb kereslet az Egyesült Államokban és Kanadában.

A Volvo nem igazán sietné el a döntést: azt mondják, úgy négy-öt éven belül szeretnék megkezdeni a gyártást Észak-Amerikában, azaz a partnerkeresésre is van még idejük bőven. Ahhoz viszont, hogy elérjék a célt és 2020-ig megduplázzák az eladásaikat, mindenképp szükség lesz erre a kapacitásbővítésre is: évi 800 ezer autót nem adhatnak el máshogy, csak ha Amerikában is megszorongathatják a konkurenciát.