Igazi lopakodó a rendőröknek

2012.07.13. 13:12

Az egyik olyan feladat, amelyre egy villanyautó tökéletesen alkalmas, épp a járőrkocsi-szerepkör lehet. Csak elfogni ne kelljen vele.

Itthon egyelőre nem haraptak az ötletre a hatóságok, talán a borsos ár miatt, de Portugáliában, pontosabban Lisszabonban szolgálatba állt az első Nissan Leaf rendőrautó. Ha belegondolunk, városi cirkálásra kevés alkalmasabb jármű létezik, hiszen lassú haladáskor igen kevés energiát fogyasztanak az elektromos autók, így akár egy egész napi járőrözésre is elég lehet a hatótávolság. Ráadásul míg normál használatban a hatótáv meg sem közelíti az elméleti értéket, a városban csordogálva alighanem megközelíthető a 160 km egyetlen töltéssel. Az sem elhanyagolható előny, hogy az elektromos autó szinte zajtalan, és egyáltalán nem okoz helyi szennyezést.

Vannak feladatok, amelyekre persze alkalmatlan lenne a Leaf – autós üldözésre például – de ilyesmire nem is próbálják majd használni, városi közegben pedig szinte csak az előnyei mutatkoznak majd az elektromos hajtásnak.