Fogyókúrán a Ford pickupja

2012.07.29. 17:26

320 kilogrammal könnyítené sikermodelljét a Ford. Az USA-ban népszerű F-150 2015-ben érkező következő generációját igyekeznek könnyebbé tenné, a lehető legtöbb alumínium felhasználásával.

Az alumínium és acél kettősével készülő kasztnin túl, kisebb motorokkal próbálnak eleget tenni az USA-ban szigorodó üzemagyag-fogyasztási normáknak. A V8-asokat turbós V6-osokra cserélik az új F-150-esben, amivel egy új vásárlói réteget talán sikerül elcsábítaniuk, de meglehet, a pickupok kedvelőinek jó részét elveszítik. Amerikai elemzők szerint mindez kockázatos lépés, amit ügyes marketinggel kell majd kezelniük. A hagyományos pickupok-vásárló ugyanis makacs és konzervatív fajta, akit a károsanyag-kibocsátás hidegen hagy, és akit – ha az elemzőknek hinni lehet – nehéz lesz meggyőzni arról, hogy a könnyítés ellenére semmit sem csökken a biztonság.

Ha a környezet védelme önmagában nem is, az emelkedő üzemanyagárak talán meggyőzik az amerikai vásárlókat. A Ford döntése persze vitatható, hiszen hiába az üzemagy-fogyasztás javulása, és hiába emészt fel kevesebb alapanyagot egy-egy F-150-es elkészítése, az alumínium ára miatt a piacra kerülő pickup is drágább lesz a hagyományos változattól.