Családi hétüléses készülhet Kecskeméten

2012.08.31. 14:35

A fronthajtású modellcsaláddal az a Mercedes nem titkolt célja, hogy olyan cégeknek is konkurenciát állítson, mint az Opel vagy a Volkswagen. A hétüléses B osztály egy újabb lépés ebbe az irányba, hisz az egybeszabott Mercedesből így a Touran, a Zafira, a Renault Grand Scenic és a többi kompakt hétüléses egyterű közvetlen ellenfele válhat.

Két plusz ülés beépítéséhez persze több hely kell, mint amennyi most van, azaz el kell készíteni a B osztály nyújtott csomagterű változatát. Az MFA jelzésű padlólemezt eleve úgy tervezték, hogy az efféle méretváltoztatások ne okozzanak gondot, de ezzel együtt sem egyszerű feladat egy jó arasznyit betoldani az autó hátsó túlnyúlásába. Ehhez át kell szabni a hátsó formatervet, lehetőleg úgy, hogy a karakter ne sérüljön, ugyanakkor a fontosabb elemek – a hátsó ajtót és lökhárítót, az oldalajtókat, a lámpákat – drága áttervezésére ne legyen szükség.

Ha minden igaz, a B osztály hosszabb változata nagyjából egy év múlva, a Frankfurti Autószalonon mutatkozik majd be, és jó esély van rá, hogy ezt a kivitelt is gyártják majd a hazai Mercedes gyárban.