Bekeményít a Honda: jön az új Civic Type-R

2012.09.21. 14:39

Meglepő célokkal állt elő a Honda első embere, Takanobu Ito. A japán márka vezére a vállalat közeljövőbeli tervei kapcsán nemrég arról beszélt, hogy a Honda 2017 márciusára kétszer annyi járművet értékesít majd, mint amennyit a tavalyi évben sikerült. Ezt az óriási növekedést új modellekkel, és számos fejlesztéssel igyekeznek majd elérni.

Ito úr szerencsére nem csak a levegőbe beszélt, és konkrét példákkal igazolta kijelentését. Ami nekünk, európaiaknak a legérdekesebb hír mindközül az nem más, mint az új Civic Type-R érkezése. A gyárigazgató elmondta, hogy legkésőbb 2015-re a kontinensre is elhozzák sportos Civicet, méghozzá egy nagy teljesítményű, 1,6-os, turbós négyhengeressel és a túraautó-világbajnokságból átemelt technikai újításokkal. Önmagában ennyi is elég ahhoz, hogy sokakban felkeltse az érdeklődést, de Ito egy másik ígéretével fokozta mindezt: állítólag megkérte mérnökeit, hogy a Type-R személyében építsék meg a Nordschleife leggyorsabb elsőkerekes autóját. A legendás pályán futott körrekorddal hozná meg egész Európa kedvét a típusra, ami nem egy elveszett ötlet.

A Honda a jövőben nagyobb hangsúlyt fektet a hajtásláncok fejlesztésére is. A Toyotához hasonlóan ők is nyitnának a hibridek felé, és mindjárt három változatról: egy, kettő, illetve három villanymotorral szerelt megoldásról esett szó.

Az is kiderült, hogy 2013-ra Európába jön egy Jazz-alapú kiskategóriás crossover, amit a Countryman és a Juke ellen vetnének be. A hároméves tervek közt pedig szerepel egy törpe roadster is, de ezt egyelőre csak a Honda hazai piacára szánják.