Bekeményít a GM: kizöldítik az USA útjait

2012.11.15. 17:17

2017-re félmillió elektromos, részben elektromos vagy hibrid autóját szeretné az utakon tudni a GM. A nagyra törő terv sikerét az új modellektől, illetve a jelenleg használt technológiák fejlesztésétől várják.

A General Motors jó úton halad afelé, hogy idén ötvenezernél több olyan autót értékesítsen az USA-ban, melyek akárcsak részben is, de a vállalat elektromos hajtástechnológiájával vannak felszerelve. Ennek, valamint annak a ténynek tudtában, miszerint az elektromos, illetve hibrid autók iránt nem csökken a kereslet az országban, nem lehetetlen a 2017-re kitűzött cél.

A GM mérnökei elszántan dolgoznak azért, hogy a következő generációs hajtástechnológiát a jelenleginél hatékonyabbá fejlesszék, a megnövelt hatótávval téve versenyképesebbé a Voltot, illetve a Cadillac ELR-t az amerikai piacon – mondta a fejlesztésekkel kapcsolatban Mary Barra, a GM globális termékeinek fejlesztéséért felelős alelnök. Barra hozzátette: a tiszta elektromos, a plug-in, valamint más hibrid megoldások mind fontosak számukra, ám a jövőben a plug-in technológia élvez előnyt, ez ugyanis „egyedülálló lehetőséget kínál ingázó emberek millióinak”.

A Chevrolet a Volt után a Spark EV-vel bővíti elektromos kínálatát, emellett a szintén GM-hez tartozó Cadillac is megkezdi hamarosan – a Volt hajtását kölcsönző – ELR forgalmazását. Több mint valószínű, hogy ezen modellek népszerűségén, valamint az üzemanyagárak emelkedésének mértékén fog múlni a GM tervének sikere.