TX7: a hatalom új arca?

2012.12.18. 18:25

A Carbon Motors neve a futurisztikus E7 elfogó kapcsán vált ismertté, ám a cég öt éve nem tudta összeszedni a pénzt a gyártás beindítására. Így most más megközelítéssel próbálkoznak: egy többcélú járművel, amely elvben mindenféle erőszak-szervezet igényeihez hozzáigazítható.

A teherautó-méretű TX7 baltával faragott lopakodó-formatervével egyértelműen alkalmas rá, hogy erőt mutasson, és a tervezők szerint elég sokrétű a felhasználás köre is. Alkalmazható rabszállító járműnek, csapatszállítónak, védelmi feladatokra. Tíz fő szállítására alkalmas, építhető bele éjjellátó berendezés, és akár teljes atom- biológiai- és kémiai védelemmel is ellátható. A demó-járműről persze nem hiányzik az integrált megkülönböztető jelzés sem.

A célirányosan tervezett monstrum műszaki részleteiről nem tudunk sokat, bár úgy néz ki, valamiféle vásárolható alvázra épül. V8-as dízelmotor hajtja hatfokozatú automata váltón keresztül mind a négy kereket, és a méreteiből ítélve valamiféle közepes méretű teherautó lehet az alapja. Később állítólag készül benzin-gázos változat is, amely tisztább üzemeltetést tenne lehetővé.

A Carbon Motors 2013 végén szeretné beindítani a gyártást, és egy-egy járműért 150 ezer dollárt kérnek majd – vagy többet, a felszereltségtől függően. A viszonylag tőkeszegény vállalkozás abban bízik, hogy a fegyveres testületek és egyéb ügynökségek körében népszerű lesz a típus, így összehozhatnak annyi nyereséget, amiből befejezhetik az E7-es rendőrautó fejlesztését, és a gyártás előkészítését. A cég sorsa így most attól függ, hogy a TX7 beválik-e – ha nem, az valószínűleg a vállalkozás végét jelenti majd.