Orosz luxusautók az orosz elnöknek

2013.02.26. 08:00

Az orosz elnök a tavalyi választások hazafias szólamai között elejtett egy ígéretet arról, hogy nyugati luxusautók helyett újra orosz vasba ül majd. Már csak az a kérdés, milyenbe, hisz a Zil kiglancolt, de alapvetően vagy negyven éves 4112P típusa nem feltétlen a legjobb választás, politikai szempontból sem.

A Zil ugyanis ugyanannak az autónak látszik, amelyet már Brezsnyev és Gorbacsov is használt, és az egykori párt-főtitkárokéhoz hasonló járműben mutatkozni nem feltétlen jó üzenet. A Zil viszont nemigen tud mást készíteni – ahhoz ugyanis rengeteg pénzből kéne új luxusmodellt fejleszteni, márpedig a vállalat nincs abban a helyzetben, hisz a teherautó-üzlet sem megy nekik igazán. Ám nem csak a Zil jelentkezett a pályázatra, hanem a GAZ és a Marussia is. Ez utóbbi cég, amely eddig csak sportkocsi-prototípusokat mutogatott és F1-es csapatnak adta a nevét, készített néhány érdekes vázlatot egy lehetséges elnöki autóról – ezek közül választhatják ki azt az egyet, amellyel az elnöki megrendelésre pályáznának.

Egyelőre elég sokféle elképzelésük van, a vázlatok közt találunk klasszikus arányú, amerikai stílusú szögletes limót, futurisztikus vonalú ferdehátút, angolos fazonú magas, régimódi sofőrös járgányt, sőt, ZiSz utánérzést is. Az persze nem valószínű, hogy bármelyikből gyártásra kész autó lenne két-három éven belül, de érdekes lenne tudni, hogy melyik tervre bólint majd rá az elnök.

A titkos favorit a GAZ lehet, amely nemrég felhagyott az önálló személyautó-gyártással, helyette Volkswagen összeszereléssel kezdett foglalkozni. Úgy hallani, a német kapcsolat révén hozzáférhetnek a VW Phaeton vagy akár az Audi A8 műszaki alapjaihoz, így elvben korszerűbb autót készíthetnek az orosz elnöknek, gyorsabban, mint a versenytársak.