Hímtag helyett ezzel mennek a japánok

2013.02.27. 05:40

A Nissan egyike a rendszeres visszatérőknek Le Mansban, és bár az idei év előreláthatóan az Audi és a Toyota párbajáról szól majd, a másik japán gyártó ezúttal komoly versenyautó építésébe kezd.

A versenygépet házon belül, a Nismo sport- és tuning-részleg mérnökeivel fejleszttetik ki, és egyelőre annyit ígértek, hogy az autóban valamilyen formában felhasználják majd a villanyautókkal szerzett tapasztalataikat is. Ez alighanem hasonló elektromos KERS rendszert jelent majd, mint amilyen a Toyota TS030-asban is dolgozik, egy villanyautóval ugyanis aligha lehetne 24 órán keresztül tartani a lépést a dízel- és benzinmotoros versenytársakkal. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra készülhetnek el a gyári Nissan versenygéppel, de az idei szezonban legfeljebb a teszt-prototípusokig juthatnak el, ez szinte biztos, azaz legkorábban 2014-ben állhatnak rajthoz élesben.

Tavaly a Nissan azzal hívta fel magára a figyelmet Le Mansban, hogy a nevére vette a groteszk formatervű Deltawing prototípust. A gép versenyen kívül indult, és egy balesetben kiesett a versenyből, de a verseny előtt nagy feltűnést keltett a puszta megjelenésével is, így alighanem többet profitált belőle a japán gyártó, mintha megnyerték volna legendás 24 órás versenyt.