Twizy F1: a Renault legjobb vicce

2013.04.26. 16:51

A Twizy villanyautó finoman szólva is egyszerű jármű: az akkumulátortól eltekintve olcsó hatású, néhol kísérleti jellegről árulkodó termék – mi sem áll távolabb tőle, mint a Formula 1-es versenygépek makulátlan kidolgozottsága. Ráadásul lassú, keskeny, rövid és magas, a versenyautók szöges ellentéte. De a gigászi spoiler és a széles slick-gumik még ennek az elektromos törpének is jól állnak.

Ezt bizonyítja a Twizy Renault Sport F1 jelzésű egyedi járgány, amelyet a spanyolországi Valladolidban mutattak be, abban a gyárban, ahol egyébként a szériagyártású Twizyk is készülnek. A 1+1 személyes városi járműre a Formula-autókat idéző kerekek, első és hátsó szárny, illetve oldalsó hűtőboxok kerültek, amitől egész fenyegető jelenségnek látszik. A csúcsteljesítménye a beépített KERS rendszerrel együtt 100 lóerő, ami, ha nem is F1-be illő teljesítmény, de ha az erősebb utcai változatot nézzük, az eredeti teljesítménynek még akkor is közel a hatszorosa.

Elképzelhető, hogy egy ilyen sport-Twizy fellendítené az eladásokat, de így sem valószínű, hogy ezen az egy példányon kívül több készülne, hisz típusengedélyt biztosan nem kapna a világnak ezen a felén.