Átvilágít esőn és havon az új csodafényszóró

2013.05.01. 08:01

Az esőben, este drasztikusan csökkenő látótávolság problémájára hozhat megoldást az Intel és a Carnegie Mellon egyetem közös találmánya, amely komplikált, de állítólag eredményes.

Eddig nemigen tehettünk semmit az esőben, sötétben bekövetkező látótávolság-csökkenés ellen, legfeljebb lassíthattunk, és reménykedhettünk, hogy a vízfüggöny mögül nem bukkan elő semmi, amit ne kerülhetnénk el. A jelenséget elsősorban az okozza, hogy a fényszóró megvilágítja vízcseppeket, amelyek szétszórják, illetve visszaverik a fényt, amely így el sem jut az autótól távolabb elhelyezkedő tárgyakig. Az Intel fényszórója erre a problémára keres megoldást, azzal, hogy egyszerűen nem világítja meg az autó előtt lefelé zuhanó esőcseppeket. A lámpákat egy-egy nagy fényerejű projektorral – digitális vetítőgéppel – helyettesítik, amelyet az autó orrán elhelyezett kamera vezérel. A kamera képén látható vízcseppek pályáját egy nagy teljesítményű számítógép számolja ki, így oda, ahol a vízcsepp épp repül, a projektor nem vetít fényt.

A feladat számításigénye ellenére a rendszer már most is működőképes, bár egyelőre nincs teljesen kész. A fejlesztők szerint a végleges változat akár hóviharban is képes lesz a jelenlegi többszörösére növelni a látótávolságot, és nem csak esőben, de akár hóviharban is működik majd. Ugyanakkor a rendszer elemei egyelőre túl drágák, így az Intel szerint a gyártásra alkalmas változat nagyjából egy évtized múlva készülhet el.