Újra támad a Toyota néma szörnyetege

2013.05.07. 11:02

Vészesen közel már az idei Pikes Peak-i hegyiverseny, az indulók lassan mind felfedik újításaikat. A 2012-es kategóriagyőzelem után a Toyota sem tétlenkedett, és az idei versenyre tovább csiszolták elektromos versenyautójukat, a TMG EV P002-t. A cél a tavalyi rekord faragása.

A Colorado hegyeiben 1916 óta rendezett Pikes Peak-i felfutás egyike az Egyesült Államok legnépszerűbb autósportversenyeinek. A hegycsúcsra vezető 19,99 kilométeres utat Nutahara Fumio 10 perc 15,380 másodperc alatt tette meg tavaly az EV P002-vel, ami új rekord volt az elektromos autók mezőnyében. A Toyota mérnökei az elmúlt közel egy évben az akkori tapasztalatokra építve haladtak tovább a fejlesztésekkel.

A P002-t egy 42 kWh-s lítium-ion akkumulátor táplálja. Villanymotorjai 536 lóerőt adnak le, és 203 kilométer/órás végsebességig hajtják az autót. A Toyota szerint a fejlesztések mind az aerodinamika, mind a teljesítmény terén sikeresek voltak, és még a töltéssel kapcsolatos infrastruktúra is nagyot lépett előre, így továbbra is ez kell legyen a mérce a kategória számára.

A június végén zajló versenyen a tapasztalt új-zélandi ralis, Rod Millen ül majd be a Toyota villanyautójába. A cél nem lehet más, mint a címvédés, valamint a tavalyi rekord megdöntése.