Tönkrement az amerikai autógyártó

2013.05.09. 15:18

Nemrégiben a Fisker csődjétől volt hangos az amerikai sajtó, most pedig egy másik, államilag is támogatott cég szüntette be a működését. A VPG Autos valószínűleg a világ legormótlanabb járművét gyártotta, kifejezetten mozgássérültek számára, de a gép nem igazán lett népszerű – az eladások nem tartották el a gyárat.

Annak idején mi is írtunk az MV-1 jelzésű járműről, amely kifejezetten mozgáskorlátozottak számára készült, kerekesszék-rámpával és tolóajtóval. A jármű elavult műszaki megoldásokra épült. régimódi Ford V8-as hajtotta, és különálló alváz tartotta a karosszériáját. Meglepő, hogy a gyártás beindítását egy ilyen kőkori jármű esetében épp egy olyan állami hitelből finanszírozták, amely a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő fejlesztések fellendítését célozta. Ez úgy lehetséges, hogy az MV-1 motorját gázzal is lehetett üzemeltetni, ami jelentősen csökkentette a károsanyag-kibocsátást.

Az eredeti tervek szerint mintegy 22 ezer autó készült volna évente az AM General teljesen kihasználatlan üzemében, de ilyen nagy mennyiségre soha nem volt kereslet. Tényleges gyártás csak 2011 szeptembere és 2012 októbere között folyt, ekkor mintegy 2500 autót építettek, és nagyjából még 2300 darabra volt megrendelésük. Elképzelhető, hogy az eladások el is tartották volna a kis céget, de tavaly leálltak a gyártással, és egy új, korszerűbb modell fejlesztésébe fogtak, amely azonban már nem készülhetett el.

A csődöt néhány mozgáskorlátozotton kívül, akik már soha nem kapják meg a megrendelt autójukat, az amerikai állam bánhatja leginkább. Az autógyár ugyanis 50 millió dollár kölcsönt kapott, amelyet már nemigen lesz képes visszafizetni.