Életmentő kód a Mercedeseken?

2013.05.31. 15:51

A Mercedes találta ki, de remélhetőleg hamar elterjed az egész iparágban a QR kódos életmentő térképek alkalmazása. Az okostelefonok mai elterjedtsége mellett ez már csak szándék kérdése.

Nyilván mindent megteszünk, hogy elkerüljük a baleseteket, de ha már megtörtént a baj, a tűzoltók és a mentők jönnek. Az ő munkájukat, és ezzel az autóban szerencsétlenül jártak túlélését segíti elő a Mercedes pofonegyszerű találmánya, egy egyszerű QR kód az autó kis eséllyel sérülő pontjain, amely egy mobiltelefonos alkalmazás révén megmutatja, hogy hol és hogyan érdemes elkezdeni a mentést.

A mai autókkal tűzoltó-szemmel az az egyik baj, hogy épp a biztonság fokozása érdekében egyes elemeket nagy szilárdságú acélból készítenek. Ezzel pedig meggyűlhet a gépesített lemezvágók baja is, viszont az ilyen anyag drága is, ezért csak néhány lemezt készítenek belőle. Ha a tűzoltók tudják, hogy hol vannak az autó kevésbé szilárd részei, elkerülhetik ezeket, így időt spórolhatnak. Az idő pedig egy balesetnél az életet jelentheti a bent ragadt sérültek számára. Ráadásul mivel az ADAC – a német autóklub – már kidolgozott egy ilyen mentési térkép-formátumot, és az autógyártók egy jelentős része már nyilvánossá is tette saját modelljeinek ilyen típusú adatait, elvben semmi akadálya, hogy néhány éven belül minden autóra rátehessék a megfelelő QR kódot.

A Mercedes már az idén elkezdte ezeket alkalmazni: a tanksapka-fedél belső oldalára és az ellenkező oldali B oszlopra ragasztják a QR kódos matricákat, így valószínűtlen, hogy a két kód egyszerre sérülne meg és válna olvashatatlanná. A megoldás szépsége, hogy elvben visszamenőleg is elhelyezhetők a kódok az autókban, filléres költséggel.

A találmány közhasznú mivoltát a Mercedes is belátta, így lemondott a szabadalmaztatás jogáról, így az bármely más autógyár számára is elérhető marad. Arra persze ez sem garancia, hogy a többi gyártó ráharap az ötletre – úgy gondoljuk, ez olyasmi, amit akár törvényi szinten is elő lehetne írni a gyártók számára, hisz a megvalósítás elhanyagolható költséggel jár, mégis életeket menthet.