Már Európa is gyártja a villany-Focusokat

2013.06.19. 07:16

Egy fontos modellel bővült az Európában kapható elektromos autók kínálata azzal, hogy a Ford Saarlouisban lévő üzemükben elkészült a villanymotoros Focus első európai példánya. A gyártás immár folyamatos, az első vevők júliusban megkapják autóikat.

Az USA-ban már két éve kapható elektromos Focust ugyanaz a saarlouis-i üzem gyártja, amely a belsőégésű motorral szerelt változatot is. A Ford zöld offenzívájának az autó csak egy állomása, és hamarosan érkezik a Ford C-MAX plug-in hibrid, majd azt követi valamikor a Mondeo egy hibridváltozata.

Az elektromos Focust egy 145 lóerős villanymotor hajtja, amit 23 kWh-s lítium-ionos akkumulátorok táplálnak. Az átlagos ingázó számára elégséges 100 kilométeres hatótáv eléréshez csupán 2-3 óra töltés kell a Fordnak, de a maximális, 162 kilométeres hatótávhoz is elég hét óra.

Bár a benzines és a dízel Focusok Európa-szerte népszerűek, az EV sikere egyelőre kérdéses. Nem elég, hogy bőven akad konkurens, a kontinens azon országaiban, ahol az állam nem támogatja az elektromos autók vásárlását egész biztosan labdába se rúg majd.