Deep Orange 3, a jövő Mazdája?

2013.08.09. 13:47

A Mazda mostanság épp bátor formatervű autóival tarol, de a Deep Orange 3 talán még az ő mércéjükkel is merész lenne. Nem is csoda: az elkészítés költségét ugyan a Mazda állta, de a tervek egy csapat egyetemistától származnak.

A Deep Orange 3 a amerikai Clemson egyetem autóipari mérnökhallgatóinak projekjeként indult. Ők fejlesztették ki a merev, hajtogatott lemezekből és acélcsövekből álló vázat, amelyben két, háromszemélyes üléssor kapott helyet. Amellett ők dolgozták ki a hibrid hajtásláncot is, amely az első kerekeket a benzinmotorral, a hátsókat villanymotorral hajtja, és mindig az aktuális szükségleteknek megfelelően hajt az egyikkel, a másikkal vagy mindkettővel.

A szerkezet egy ideje már készen van, ám csak most kapta meg a burkolatát, amelyet az Art Center College hallgatója, Frederick Naaman tervezett. Az autó orrán felbukkan a Mazda jellegzetes, széles pajzsforma hűtőmaszkja, és az alapvető stílus is megfelelne a japán gyártónak, de a meredeken emelkedő övvonal és az erősen szűkülő oldalablak-sor talán még a japán márkának is merész lenne.

Attól persze nem kell tartani, hogy az autó valaha is gyártásba kerülne. A szerkezete is alkalmatlan rá, és a megjelenése is túl radikális. Arra viszont számíthatunk, hogy a Deep Orange-ban megvalósított ötleteket a Mazda a későbbiekben felhasználja, akár sorozatgyártású modelleinek megtervezésekor.