2013.09.22. 07:35

Budapesten és több nagyvárosban is ma (szeptember 22.) tartják az autómentes napot. A világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító Európai Mobilitási Hét elnevezésű rendezvényhez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsítik. Budapesten tizenkettedik éve rendezik meg a programsorozatot.

A fővárosban vasárnap egész napos programok miatt az Andrássy út teljes hosszában le lesz zárva, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon között a legfontosabb független és kőszínházi társulatok, alkotók, befogadóhelyek kulturális rendezvényeket tartanak.

Az Oktogon és a Bajza utca között közlekedési és közlekedéssel kapcsolatos interaktív programok lesznek, kitelepül a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett a MÁV, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Volánbusz is, amelyek standjainál a biztonságos közlekedésről, a fenntartható városi életről tudhatnak meg információkat az érdeklődők.

A forgalmi engedélyt bemutató utasok a MÁV-Start és a GYSEV járatain - bármely belföldi forgalomban közlekedő vonaton - ma a másodosztályon díjmentesen utazhatnak. Első osztályú utazás esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat, a feláras vonatok esetében (például InterCity vonatok) a pót- és a helyjegyet, a pótjegyet vagy a gyorsvonati pótjegyet külön meg kell vásárolni.

Az első autómentes napot 1997-ben rendezték meg Franciaországban. A kezdeményezés lényege, hogy az egyébként gépkocsit használó városlakók egy napra tegyék le autóikat, és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat. A programsorozatban a kezdetektől részt vevő Magyarországon az elmúlt két évben már száznál is több önkormányzat szervezett saját eseményeket. A regisztrált települések száma az előzetes adatok szerint idén ismét megdöntheti a korábbi rekordokat.

A programban részt vevő települések listáját, és a részletes programokat ezen a honlapon találják meg.