Elárverezik az F1-legenda autóját

2013.10.11. 06:03

Nem sokkal azután, hogy közel hétmilliárd forintért talált gazdára Juan Manuel Fangio Mercedes versenygépe, most az argentin legenda egyik utcai használatú autója kerül kalapács alá. Az 1970-es évjáratú IKA Torino 380S ráadásul már önmagában is elég különleges, ritka típus.

Az IKA, vagyis Industrias Kaiser Argentina nevű autógyár az 1960-as és 1970-es években működött a dél-amerikai országban, majd felvásárolta a Renault. Torinóból többféle kivitelt gyártottak az évek során, a 380S szedánból azonban mindössze 1558 darab készült. Az amerikai AMC Rambler American alapjaira épülő autó tervei Sergio Pininfarina édesapjának, Battista Farinának a nevéhez köthetők.

A fejlesztésben maga Fangio is részt vett, sőt 1969-ben, a nürburgringi 84 órás versenyen csapatfőnökként irányította a Torinókkal versenyző csapatot. Munkájának elismeréseként ajándékba kapta az árverésre kerülő 1970-es példányt, melyet egy 3,8 literes, 155 lovas sorhatos mozgat. Az autó jó állapotban maradt fenn, de az aukciót szervező Silverstone Auctions szerint kis szépítgetés ráfér a karosszériájára, illetve fényezésére.

Az autó származását egy sor, Fangio nevére kiállított papír igazolja, köztük biztosítási iratok, zöldkártya és kezelési kézikönyv. A legendás pilóta egészen 1995-ös haláláig birtokolta a Torinót, azóta pedig családja őrizgeti. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora bevételre számítanak érte az aukciós ház munkatársai, az árverést november 15-én, a nagy-britanniai Birminghamban rendezik.