Elkészült a legerősebb Rolls-Royce

2014.01.09. 15:28

A Rolls-Royce, amióta a BMW-hez tartozik, kínosan ügyelt rá, hogy semmiféle teljesítményversenybe ne szálljon be. Ez az első alkalom, hogy egy típusukból valóban sportos változatot próbálnak készíteni, teljes körű tuninggal.

Az első V-Specification típusváltozat alapja a frissebb és olcsóbb modell, a Ghost, amelyet a márka arculatához méltó visszafogottsággal alakítottak sportosabbá. Kapott egy kézzel festett díszcsíkot az oldalára és ötküllős, 21 hüvelykes felniket, ám ami igazán szokatlan, a 6,6 literes V12-est is megtuningolták egy kicsit. 570 helyett 600 lóerő persze aligha érezhető – a gyorsulás 0-ról 96 km/h-ra egy tizedmásodpercet csökkent, 4,7 másodpercre – de itt a gesztus a lényeg: a cég mostantól megpróbálja kiszolgálni azokat is, akik sportosabb stílusú luxusmodellt keresnek. Érdekes, hogy mellékhatásként csökkent az átlagfogyasztás is – szabvány vegyes ciklusban 14,1 helyett 13,6 liter a gyári adat száz kilométerre.

A típus egyelőre csak afféle kísérletnek tűnik, csupán néhány hónapig, január és június között lesz rendelhető. Ahhoz azonban, hogy valakinek ilyen autója legyen, komoly vagyonra van szükség, hisz az ára 330 ezer euró, azaz átszámítva közel százmillió forint.