Se Super Veyron, se négyajtós Bugatti

2014.01.20. 06:33

Sem az 1600 lóerős Super Veyront, sem a négyajtós Galibiert nem építi meg a Bugatti. Ezt Wolfgang Schreiber, a márka feje tisztázta nemrég, ahogyan elárulta azt is, hogy már dolgoznak a Veyron utódán.

                A Super Veyron
 
 
 
 
 
 
 
 
A Super Veyron

A Bugatti a Veyronnal már elérte a célját, mindenki tisztában van vele, hogy ez a sportautók csúcsa – mondta Schreiber a Top Gearnek a napokban. A Bugatti-vezér ezzel együtt tisztázta, hogy nem érzik szükségét a Super Veyronnak, ezért egész biztosan nem árulják majd az 1600 lóerős változatot. A Veyron legerősebbjéről szóló hírek 2012 végén jelentek meg először. 1,8 másodperc alatt nulláról a száz kilométer/órás spritről, 460 km/óra fölötti végsebességről lehetett hallani vele kapcsolatban, ez azonban immár csak egy marad a sportautó-gyártás soha be nem teljesülő ígéreteiből. A csúcs ezzel továbbra is a Super Sportnál marad 431 km/órás rekordjával.

Hasonló sorsa jut a 2009-ben bemutatott 16C Galibier prototípus, amiről szintén most mondtak le végérvényesen. A típus vesztének fő oka Schreiber indoklása szerint annyi, hogy nem illik a márka filozófiájába, de valószínűbb, hogy egyszerűen csak belátták, amit mindenki tudott: semmi értelme egy ennyire gyors négyajtósnak. A Galibierben ugyanis 380 kilométer/óra fölött lett volna a plafon, ami teljesen fölösleges egy autóban, amit elsősorban családosoknak, sofőrös üzletembereknek szánnak. Életképes kompromisszum lett volna megtartani a vonzó formát, és a W16-os, biturbós helyett valami szolidabb motorral felszerelni, de a Volkswagen valószínűleg nem akart házon belüli meccset a Bentley-vel.

                    A Galibier prototípus
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Galibier prototípus

A Bugattinál tehát nem rágódnak tovább a modellkínálat bővítésén, inkább felkészülnek a Veyron leváltására. A tempó sietős, tekintve, hogy már csak negyvenhárom roadster készül, aztán 2015-ben végleg leáll a típus gyártása. Schreiber elárulta, hogy nem kell félni, már dolgoznak az utódon, ami nem kizárt, hogy a Ferrari példáját követve egy hibrid lesz.