Múzeumba került az első Porsche

2014.02.02. 06:57

A stuttgarti Porsche Múzeumba került a német sportautómárkához köthető legelső jármű, a P1. Az 1898-ban készült elektromos hajtású kocsit tavaly nyáron, egy ausztriai pajtában találták meg, majd helyreállították.

A Ferdinand Porsche által tervezett három lóerős, elektromos P1 a Bécs utcáin guruló első gépjárművek egyike volt. Porsche a Ludwig Lohner kocsigyártónál dolgozott, amikor megépítette ezt a különös elektromos autót. Az alkatrészek nagy részét saját kezűleg készítette, mindegyikbe gondosan belegravírozta neve kezdőbetűjét és az 1-es számot, mivel ez volt az első kocsi - az első Porsche -, amelyet maga tervezett. Innen kapta a modell a P1 becenevet.

Az autó egy 1899-ben Berlinben tartott 40 kilométeres versenyen a mezőnyt 18 perccel megelőzve ért célba, és megnyerte a gazdaságossági versenyt is alacsony energiafogyasztásának köszönhetően. A lovas kocsi korabeli hipermodern alternatívája óránként maximálisan 35 kilométeres sebességgel haladt, és egy feltöltéssel akár 80 kilométert is megtehetett. A 130 kilogrammos elektromos motort az első kerekek közé építették, és a hátsó kerekeket hajtotta. A hátsó üléseken helyet foglaló utasok egy 500 kilogramm súlyú elemen ültek (a halványkék műanyag mutatja a feni képen, hogy ez hogyan nézhetett ki), az akksik szintén fél tonnát nyomtak, a jármű így összesen 1,3 tonnás volt.

A mai elektromos autók hajdani előfutára immár az évi 400 ezer látogatót vonzó stuttgarti Porsche Múzeumban tekinthető meg. Az intézmény szerint igazi technikatörténeti szenzációról van szó.