2014.02.03. 14:36

Úgy hallani, már március első napjaiban, a Genfi Autószalonon kiállítják a Skoda Fabia utódját, igaz, egyelőre csupán tanulmányautóként. Ám a szériamodellre sem kell már sokat várnunk, ha igaz, az év végéig az is megérkezik.

Az új modellről meglehetősen ellentmondásos információk láttak eddig napvilágot. Egyes források szerint már az egységes MQB padlólemez legkisebb változatára épül majd, de korábban a Skoda fejlesztési igazgatója, a Winfried Vahland ennek épp az ellenkezőjét mondta. Az a tény, hogy a Rapid és a Rapid Spaceback a régi PQ25 padlólemez egy változatára épül, arra utal, hogy a Skodánál egyelőre erre a platformra fejlesztenek.

Nem valószínű, hogy a Fabia méreteiben nagyon különbözne az elődjétől, hisz a Rapid Spacebacknél kisebbnek kell lennie – különben házon belül is versenyezhetne a két típus – ám a Citigo vevőkörét sem vonhatja el. Várhatóan marad a 4 méter körüli hossz, és úgy hallani, stílusban is szorosan követik majd a Rapid-Octavia párost, bár Vahland korábban fiatalos formatervről beszélt, amely néhány részletében a jelenlegi S2000-es versenyautót idézi majd.

Ha a genfi tanulmány fogadtatása kedvező lesz, a Skoda várhatóan már az októberi Párizsi Autószalonon megmutatja a szériaváltozatot is, amely így a jövő év elején kerülhet a kereskedésekbe.