Nem készül olcsó Dodge Viper

2014.02.05. 16:06

Bár már a harmadik generációnál tart, a Dodge Viper ma is ugyanaz, mint amikor először láttuk. Brutális, izomszagú, méregdrága kupé, amelyből éves szinten csupán néhány száz készül, hogy emlékeztessen rá, a Chrysler ilyet is tud. Elméletben versenyezhetne a Corvette-el, de úgy tűnik, ezzel meg sem próbálkozik a detroiti gyártó sportrészlege.

Az SRT részleget vezető Ralph Gillest kérdezték arról nemrég, hogy tervezik-e egy puhább, kellemesebb Viper elkészítését. Elvileg minden adott hozzá: a Hemi V8-as 6,4 literes, 477 lóerős változatát csak le kellene emelni a polcról, sőt, van hozzá ötfokozatú automata váltó is, ami bírja a motor nyomatékát. Simán be is férne a V10-es helyére, és mivel viszonylag nagy mennyiségben készülő motorról van szó, a Viper árát is jóval kedvezőbbé tehetné – olyannyira, hogy talán árban is a belépőszintű Corvette-ek alternatívája lehetne, nem csak teljesítményben.

Gilles azonban tagadta, hogy ilyesmit terveznének – szerinte a Viper úgy tökéletes, ahogy van. „Az emberek, akik megveszik, olyannak szeretik, amilyen: igazi, nyers, közvetlen élményautónak, kézi váltóval.” Ezután azt is megjegyezte, hogy a V8-assal túl Corvette lenne az autó. „A motor a Viper legjellegzetesebb alkatrésze, nem szeretnénk semmi másra lecserélni.”

Sokan álmodoztak már róla, hogy a Viper ugyanolyan, viszonylag olcsó szupersportkocsivá válik majd, mint a Corvette, de ez nem csak a Chrysler szándékaival, de a lehetőségekkel sem vág egybe. Ahhoz, hogy az olcsóbb változat iránti várható igényt kielégíthessék, új, nagyobb kapacitású üzemet kellene felhúzni, és még úgy sem biztos, hogy nem lenne ugyanolyan veszteséges a gyártás, mint manapság.