2014.02.26. 11:30

Az Octavia harmadik generációja ugyan nem igazán új már, de csak most mutatják be az elegánsnak szánt csúcsváltozatát, amely a Laurin & Klement melléknevet kapta, a Skoda autógyár luxusautóiról híres távoli elődjének tiszteletére.

A hangzatos név ellenére lényegében egy gazdagon felszerelt kivitelről van szó, amelyet turbinakerék-forma 18 hüvelykes felnijeiről, bi-xenon fényszóróiról és LED-es hátsó lámpáiról lehet megismerni. Ezen felül jár még a csomaghoz négyküllős multikormány, Canton hangrendszer, bőr-Alcantara belső kárpitozás és néhány, a többi változatból hiányzó belső díszítőelem. Ahogy a korábbi generációk esetében, a Laurin & Klement verzió ezúttal is csak erős motorokkal lesz elérhető, méghozzá rögtön háromfélével. Benzines csak egyféle készül, 1,8 literes, 180 lóerős TSI motorral, míg a kétliteres TDI blokk kétféle változatával is elérhető a csúcs-Octavia, a 150 lóerőssel, amely egyszerű fronthajtással és kézi váltóval is kérhető, illetve a 184 lóerőssel, amely csak DSG váltóval és összkerék-hajtással lesz kapható.

Az Octaviát ezúttal egy picit magasabbra pozicionálta a Skoda, mint korábban, így most már valóban épp félúton van a VW Passat és a Golf között. Bár az árát még nem ismerjük, a L&K kivitelt egyértelműen a fél számmal nagyobb konkurencia ellen vetik be – a helykínálat és a felszereltség alapján talán nem is esélytelenül.