2014.03.16. 13:12

Az olasz Bertone formatervező műhelynek számos klasszikus autót köszönhetünk. Ők rajzolták meg többek közt a Lamborghini Miurát, a Countach-t, a Fiat X1/9-et vagy éppen a Citroen XM-et is. A több mint százéves dizájncég azonban most komoly anyagi gondokkal küzd.

A vállalat hónapok óta nem tudta kifizetni a munkabéreket, végül pedig a dolgozó jelentős részét kénytelenek voltak elbocsátani. Emellett a partnereikkel szemben is vannak elmaradásaik, a tavalyi - főleg a kínai kapcsolatoknak köszönhető - 20 millió eurós bevétel pedig nem fedezi teljesen a kiadásokat.

A Bertone haláltusája a kétezres évek elején kezdődött. Amikor a Fiat átvette a cég autógyárát, úgy nézett ki, hogy megoldódnak a problémák, ez azonban nem így történt. Tavaly decemberben már pletykáltak a csőd veszélyéről, de abban lehetett reménykedni, hogy legalább a márkanevet megveszi valaki. Bár több érdeklődő is felbukkant, azóta sem történt előrelépés az ügyben - ez pedig minden bizonnyal a Bertone történetének végét jelenti.