2014.03.18. 06:13

Idén ünnepli fennállása huszonötödik évfordulóját az egyesült államokbeli Panoz sportkocsigyár. A jeles alkalomra az Esperante Spyderből faragnak különmodellt. Nem meglepő módon összesen 25 darabot készítenek belőle, és mintegy 40 millió forintba kerül majd.

A 25th Anniversary Edition váza alumíniumból készül, a karosszériát pedig a vevők igénye szerint szintén alumíniumból vagy szénszálas műanyagból készítik. A sportkocsit ötliteres, 430 lovas V8-assal szerelik, de rendelhető 5,4 literes, kompresszoros változatban is, mely 575 lóerős. Ezt a teljesítményt a Spyder GT-nél jócskán meg tudták még fejelni: a 800 lovas kivitel azonban bő tízmillió forintnak megfelelő dollárral drágább a jubileumi változat alapáránál. Váltóból kézi és automata hatsebességest kínál a Panoz, utóbbi a kormány mögötti fülekről is kapcsolható.

A limitált széria nappabőr sportüléseket kap, alcantara betéttel. A műszeregység testre szabható, és jár a klíma is, az információs és szórakoztató rendszert pedig egy iPad Mini helyettesíti. A megrendelő szinte teljesen a saját igényeihez igazíthatja az autót - igaz, a módosítások felárasok.

A Panoz azonban nem csupán egy különmodellel készült a huszonötödik évfordulóra. A Georgia állambeli Braseltonban hamarosan új központot avatnak, emellett pedig hamarosan további két, teljesen új modellel bővítik kínálatukat.