Így néz ki egy víznyelő aljáról kiemelt Corvette

2014.04.13. 18:19

Két hónappal azután, hogy hét másik ritkasággal együtt elnyelte egy víznyelő, az utolsó Corvette-et is kihúzták a Bowling Green-i Corvette Múzeum kiállítótermének közepén tátongó lyukból. A 2001-es Mallett Hammer Z06-ost felismerhetetlenné roncsolta a rá zuhanó föld.

A Nemzeti Corvette Múzeum februári tragédiájának képei bejárták a világsajtót. A víznyelő önmagában különös jelenség, ez az eset azonban nem ok nélkül kapott nagy figyelmet. A tizenkét méter átmérőjű, hat-kilenc méter mély lyuk a múzeum Skydome elnevezésű termének közepén keletkezett. A beszakadt padló szerencsére senkit sem rántott magával, nyolc ritka Corvette azonban a lyuk alján végezte. Köztük volt egy 1993-as ZR-1 Spyder, az egymilliomodik Corvette, a 1,5 milliomodik példány, egy 1984-es PPG Pace Car és egy 2001-es Mallett Hammer Z06. A nyolc autóból kettő kettő a GM tulajdona, a több hat magánfelajánlásból jött.

A körülményes roncsmentés csak a napokban ért véget. A mély lyuk statikailag bizonytalan, ami nem tette egyszerűvé a munkát. Nyolcból hét autót az elmúlt hetekben már kiemeltek, némelyeket egész jó állapotban, de a végére maradt Mallett Hammer Z06-os aligha lesz bármikor is újra felismerhető. A torzót mélyen földbe temetve, a többi roncs alatt találták meg. Állítólag már ez sem volt egyszerű, mert a rá zúdult föld miatt csak fémdetektorokkal tudták, hogy merre keressék. Ez százszor rosszabb, mint amire számítottam – kommentálta az autó állapotát Kevin Helmintoller, aki tavaly decemberben ajándékozta azt a múzeumnak.

Most, hogy minden roncsot kiemeltek, két fontos feladat még hátravan. Az egyik, hogy rendbe kell hozni a kiállítótermet, amely jelenleg életveszélyes. Ebbe a munkafolyamatba majd a geológusoknak is komoly szerepük lesz, mivel egy víznyelő esetén nem elég pusztán feltölteni a tátongó lyukat. Az autókkal is kezdeni kéne valamit. Korábban arról volt szó, hogy rendbe hozzák őket, de most már olyan híreket is hallani, hogy meghagyják jelen állapotukban. A múzeum padlójának munkálataival augusztusra végeznének. Akkor az Corvette-ket így vagy úgy, de újra kiállítják majd.