Odacsap: 500 lóerős Golf, és jól néz ki

2014.05.23. 14:35

Ha utcai autót kell tervezni, kötött a mérnökök keze, ha tanulmányautót, már nagyobb a szabadság, de a virtuális térben végképp nincsenek határok. A Volkswagen GTI Roadstert a Gran Turismo számítógépes játékhoz találták ki, de annyira beleszerethettek Wolfsburgban, hogy a wörthersee-i találkozóra megépítették igaziból.

Nem a Volkswagen az első gyártó, amely a Gran Turismóhoz külön virtuális modellt fejlesztett, és úgy tűnik, mindenkinek bejött az ötlet. Viszont újdonság, hogy a GTI Roadstert a valóságban is megépítették, és a cégcsoport rajongóinak éves dzsemboriján, a Wörthersee melletti találkozón be is mutatják.

A GTI Roadster már kinézetre is az elmúlt évtizedek magasan legvagányabb Volkswagene, de a szimulátorban néhány programsorral megírható 500 lóerőt a valóságban is összehozták. Egy háromliteres, közvetlen befecskendezéses VR6-ost kínáltak meg két turbófeltöltővel, hogy egy hétsebességes dupla kuplungos váltón át mind a négy kereket hajtsa. A húszcolos felnik alatt méretes karbon-kerámia fékek vannak, vagyis elméletben akár működőképes is lehet a tanulmány.

Bármekkora is a lelkesedés körülötte, a Volkswagen nem tervezi, hogy bármi hasonló gyártásba kerüljön a közeljövőben, a GTI Roadster csak a cég kreativitását mutatja be, és első sorban a nappaliban a Gran Turismo 6-tal játszó srácoknak és családapáknak szánják. A virtuális valóságból kiemelt tanulmányautót élőben május 29-én mutatják be.