Szétperelik a General Motorst

2014.06.23. 15:42

A General Motors az utóbbi hónapokban egyre mélyebbre merül abban a botrányban, amelyet a hibás gyújtáskapcsolók, és az ezekkel öszefüggésbe hozott balesetek keltettek körülötte. És most úgy néz ki, az autógyártó óriás kapott egy újabb ellenfelet. Egy jogi cég ugyanis egy olyan pert készül indítani, amely akár 10 milliárd dollárjába is kerülhetg a GM-nek.

A cég arra építené a pert, hogy az elmúlt időszak 20 millió autóra vonatkozó visszahívási sorozata jelentősen rontotta a GM márkák hírnevét, így a gyártó által előállított autók birtokosai kártérítésre jogosultak a váratlan értékcsökkenés miatt. A csoportos keresetben akár 15 millió aurótulajdonos is érintett lehet, mindazok, akik 2009 júliusa és 2014 áprilisa közt vásároltak a vállalatóriás termékeiből. Számukra 500 és 2600 dollár közti kártérítést szeretne kiharcolni az ügyvédi iroda, ami óvatos becslések szerint is legalább tízmilliárd dollár jelentene.

Ha jogos is a kereset, a probléma az, hogy egy ilyen nagyságrendű kártérítés kifizetése önmagában térdre kényszeríthet egy, a GM-hez hasonló méretű vállalatot, főleg ha egy gyengébb gazdasági helyzetben talál megszületni az ítélet. Ez pedig akár meg is történhet, hisz egy ilyen méretű per szinte bármeddig elhúzódhat. A GM egyelőr nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatosan, de ez nem is csoda: egy ilyen helyzetben csak alapos mérlegelés után érdemes bármit mondani.