Ránézésre büntet a rendőr

2014.07.25. 17:06

Egy ilyen pompás sajtóközleményt tényleg csak változtatás nélkül érdemes közreadni. A megfogalmazás, a stílus, a tartalom tökéletes összhangja. Kezeket a magasba, íme a Police.hu gyöngyszeme arról, hogy miként szűrik majd ki azokat a részeg bringásokat. Múlt szombat óta főúton is szabad alkoholfogyasztás után kerékpározni. Eddig csak mellékúton volt szabad. Miközben egyre több a bringabaleset. Magyarország. Nem vagyunk nyugodtak.

A KRESZ legutóbbi módosítását követően többféle értelmezés jelent meg a kerékpárosok biztonságos vezetésére képes állapotának rendőrségi megítélésével kapcsolatban. A rendőrség az alábbi gyakorlatot követi.

A hatályos KRESZ rendelkezése szerint kerékpáros esetében az ittasság akkor valósít meg jogsértést, ha a kerékpáros e miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, amely szabálysértésnek minősül. Ez alól kivételt képez, ha valaki ittas állapotban legalább súlyos testi sértést eredményező balesetet okoz, amely bűncselekmény.

A fentieken kívül az a kerékpáros is megsérti a jármű biztonságos vezetésre képes állapotra vonatkozó előírásait, aki egyéb okokra visszavezethetően egészségi, lelki, fizikai állapota miatt nem képes a tőle elvárt időn belül a forgalmi helyzetet felismerni, arra megfelelően reagálni, avagy a szükséges magatartást tanúsítani.

A kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, amennyiben a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.

A rendőrség továbbra is kiemelt fontosságú feladatának tekinti a közlekedők biztonságát, a közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítását.