Hihetetlen gyűjteményt vett a Jaguar

2014.07.27. 13:00

Hatalmas, 543 autóból álló gyűjteményt vásárolt a Jaguar-Land Rover-csoport. Ez volt a világ legnagyobb, brit autókból álló, magántulajdonú kollekciója. A korábbi tulajdonos nem a legmagasabb árat választotta, inkább biztos jövőt keresett a klasszikus járműveknek, melyek összértéke szakértők szerint 35-45 millió font (10-14 milliárd forint) közé tehető.

A gyűjteményben olyan ritkaságok is megtalálhatók, mint a Jaguar SS100, az XK120, vagy éppen a Mark X. A C-, D- és E-type-ok mellett az autóparkot színesíti többek között Elton John egykori Bentley-je, vagy éppen Winston Churchill Austinja. Ez persze csak töredéke a kollekciónak, melynek kialakítása hosszú évek fáradságos és meglehetősen pénzigényes munkája volt.

A tulajdonos, James Hull sokat utazgatott, hogy beszerezze az autókat, amikor pedig úgy döntött, eladja a teljes gyűjteményt, nem a legmagasabb ajánlatot kereste. Arra törekedett, hogy olyan gazdát találjon a ritkaságoknak, aki megőrzi azok állapotát, így minden egyes klasszikus fennmaradhat az utókor számára. A választás így esett a Jaguar-Land Rover-csoportra, amely az elmúlt években már többször is kölcsönzött autót Hulltól különböző rendezvényekre.

A vevőnek egyébként komoly tervei vannak a gyűjteménnyel. Nemcsak múzeumban tárják a nagyközönség elé az autókat, de különböző rendezvényeken mozgásban is meg lehet majd csodálni egyik-másik példányt. Ilyen megjelenésekkel több országban is népszerűsíthetik a márkát a közeljövőben.