Az idén érkezik az új Mondeo

2014.08.07. 12:10

Bár a pontos okot soha nem említették, több mint valószínű, hogy a Ford Mondeo leváltása a genti Ford telephely bezárása miatt csúszott két évet. A belga gyár sorsáról a Mondeo 2012-es leleplezése után néhány héttel döntöttek, így az addigra már a gyártásra előkészített gépsorokat át kellett telepíteni Spanyolországba, ami majdnem pontosan két évbe telt a Fordnak.

Most viszont úgy tűnik, már nem jöhet közbe semmi: az ősszel Európában is beindul az új típus forgalmazása, amelyet eddig csak Észak-Amerikában kínáltak, Fusion néven. A forgalmazás megkezdése előtt az is kiderült, hogy milyen változatokkal indul az új modell pályafutása. Úgy hallani, az első hónapokban csak 1,5 és 2 literes Ecoboost benzinmotorral, 1,6 és 2 literes dízellel, illetve hibrid hajtáslánccal lesz kapható a Mondeo, ami azt jelzi, hogy az Európába szánt egyliteres Ecoboost motorral hajtott spórolós benzines gyártásának beindítása áthúzódik 2015-re valamilyen ismeretlen oknál fogva. Pedig mifelénk ez utóbbi kivitelek számíthatnak igazán nagy érdeklődésre.

Érdekes, hogy a motorlapetta egy része mellett az összkerék-hajtású változatok, illetve az olcsóbb Ambiente és Business Edition felszereltségi szintek is csak 2015-ben érkeznek – mintha a Ford két év után is csak nagyon lassan tudná beindítani a gyártást Spanyolországban. Pedig nem egy új gyárat kellett felépíteni, csak egy meglevőben felállítani a már létező gyártósorokat. Ez persze semmi jóval nem kecsegtet: két év késés eleve számos biztos Mondeo-vásárlótól fosztotta meg a Fordot, és most sem a legjobb partnerek, a flottavásárlók igényeit elégítik ki elsőként.

Ha minden igaz, októberben indul a piaci bevezetés Európa-szerte, de addig nyilván még kiállítják a palettát a Párizsi Autószalonon.