Terep-BMW vastag páncélban

2014.08.19. 11:47

A BMW X5 a világ egyik legnépszerűbb luxus-terepjárója, a Kalasnyikov pedig kétségkívül a legelterjedtebb gépkarabély. Ha a kettő találkozik, általában nem kérdéses, melyik kerekedik felül, de hamarosan már nem lesz ennyire egyértelmű, hogy az AK-47-es átviszi az X5-öst. A BMW stílusosan Moszkvában leplezi le az új típusváltozatot, amely a Security Plus névre hallgat.

Páncélozott kivitel már a korábbi X5-ösökből is készült, és nyilván keresték is, így a harmadik generációból is fejlesztettek egy ilyen kivitelt. Ezt tavaly ősszel már meg is mutatták a közönségnek, de akkor még csupán tanulmányautóként – most viszont elkészült a sorozatgyártásra alkalmas változat is. Ez a VR6 védelmi kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy az AK-47-esben és hasonmásaiban használt 7,62x39-es lőszerrel leadott lövések még nem hatolnak át a burkolatán.

Az X5 Security Plus látszatra teljesen olyan, mint páncél nélküli rokonai, de ahhoz, hogy a páncélzat miatt alaposan megnövekedett tömege ne menjen a használhatóság rovására, nagyobb teljesítményű fékrendszert, áthangolt futóművet és a biztonsági elektronikát kellett fejleszteni hozzá. Emellett a motorválaszték sem valami bőséges: ez a kivitel csak 450 lóerős benzines V8-as turbómotorral lesz kapható.

Aki inkább csak kézifegyveres támadástól tart, az választhat egy könnyebb kivitelt is, VR4-es védelmi szinttel – ez .357-es és .44-es revolver-lövedékek ellen nyújt tökéletes védelmet. Erről a kivitelről többet egyelőre nem árultak el – talán majd a hó végén Moszkvában.