Élményautó a profiktól

2014.08.20. 05:45

Úgy hallani, új név tűnik fel a sportkocsi-gyártók piacán. A Dallara hatalmas tapasztalatot halmozott fel mind utcai, mind pályaautók terén, így most egy önálló modell megépítését tervezi.

Maga a cégalapító, Gian Paolo Dallara nyilatkozta, hogy 2017-ben egy kupét szeretnének bemutatni. Az autóról nem ismerünk túl sok konkrétumot: annyi biztos, hogy a súlya legfeljebb 850 kiló körül lesz, hála a szénszálas anyagok széleskörű használatának, a hajtásról pedig egy kétliteres turbómotor gondoskodna, legalább 300 lóerővel. A számok igazi, nyers élményautót ígérnek, de nem lesz gyakori látvány az utakon. Egyrészt legalább huszonötmillió forintnyi euróért lehet majd hozzájutni, másrészt évente legfeljebb száz példány legyártását tervezik.

A kupé egyelőre csak tervként létezik, de az olasz cégnél minden feltétel adott a gyártáshoz. A Dallara legalább harminc éve egyeduralkodó a Formula-3-as versenyzésben, de meghatározó szereplője az Indycar sorozatnak is, sőt, egy rövid időre még a Formula-1-be is belekóstoltak.

Nem csak a versenypályán, de a közúti autók tervezésében is akad némi tapasztalata a vállalkozásnak. Egyrészt maga a cégalapító is részt vett olyan legendás modellek tervezésében, mint a Lamborghini Miura, vagy a Ferrari 250 GTO. De akad ennél frissebb keletű munkájuk is: a KTM X-Bow és az Alfa Romeo 4C megépítésénél is segédkeztek a Dallara mérnökei, így valószínűleg az itt szerzett tapasztalataikat is felhasználják majd saját sportkocsijuk kifejlesztésénél.