Ha ez bejön, megépül végre az ausztrál sportautó

2014.08.23. 06:48

Tíz éve annak, hogy a Joss Developments bemutatta saját szupersportautóját, de a prototípuson kívül máig egy darabot sem láttunk a JP1-ből. Habár pénze nincs rá, az ausztrál manufaktúra még mindig nem tett le terveiről. A közösségi támogatás talán az utolsó kapaszkodójuk.

A 2004-es Melbourne-i Autószalon nagy dobása volt a JP1. Ausztrália sosem volt egy sportautó-gyártó nemzet, a Joss munkája erős kezdésnek tűnt ebben a műfajban. A JP1-et egy 6,8 literes, 400 lóerős V8-assal szerelték, tömege mindössze 940 kilogramm volt. A Porscétól származó váltóval három másodperc alatt érte el a százat, és ment tovább egészen 300 km/óráig. Legalábbis ez volt a prototípus, a szériaváltozatot ennél erősebbre ígérték. Időnként feldobtak róla egy-két részletinfót, néhány évenként megígérték, hogy jönni fog, de nem jött.

Tíz év nem csak az autógyártásban hosszú idő, de az üzleti világban is sok változás történt 2004 óta. Új finanszírozási technikák jelentek meg például, mint amilyen az online közösségi finanszírozás is. Ilyen a Kickstarter, a világ egyik legnépszerűbb olyan internetes felülete, amely segíti pénzhez jutni a pénztelen, de ötlettel teli vállalkozókat. A felhasználók itt bemutathatják projektjüket, amihez aztán szerencsés esetben támogatást kapnak. A Joss is elindított egy ilyen támogatási igényt. 480 ezer ausztrál dollárt (102 millió forint) várnak október 1-ig. Ha összejön, elindulhat végre a JP1 sorozatgyártása. Eddig 96 támogató jelentkezett, akiktől összesen 13 111 ezer dollár gyűlt össze – azaz, ha csak nem történik valamiféle csoda, ez a próbálkozás sem segíti ki az ausztrálokat a gödörből.