Három Dacia került veszélybe

2014.09.26. 11:21

Bár a Dacia a Renault legjobban menő részlege Európában, nem minden típusuk egyformán sikeres. A legújabb hírek szerint a nagyterű modelljeiket nem igazán keresik, olyannyira, hogy a Dokker, a Lodgy és a Logan MCV közül az egyiknek mennie kell.

A Lodgy lehet a legnagyobb veszélyben: nem veszik, és nem is nyújt többet, mint a személyszállító Dokker
A Lodgy lehet a legnagyobb veszélyben: nem veszik, és nem is nyújt többet, mint a személyszállító Dokker

Bár az ilyesmit nem szokták nagydobra verni, ezúttal a Renault szóvivője is megerősítette, hogy egy Dacia gyártását biztosan leállítják a három közül. Az ok részben érthető: a személyszállító Dokker és a Lodgy szinte teljesen azonos funkciót valósít meg, így egymás eladásait falja fel a két típus. Ha találgatni kellene, azt mondanánk, a Dokker marad és a Lodgy megy, hisz az előbbiből készül áruszállító változat is, és a Lodgy eladásai az idén durván 44%-kal csökkentek az előző évhez képest.

A Daciánál jelentős problémát okoz, hogy a cég teljes kínálata ugyanarra a műszaki alapra épül, ami azt eredményezi, hogy méretben nem tudják eléggé széthúzni a palettát. Lehetséges például, hogy egy kompakt, Renault Mégane méretű modell iránt lenne kereslet, de a Dacia nem készíthet ilyet, mivel a meglevő gyártósorok egy számmal kisebb modellek előállítására alkalmasak.