Ezerötszáz lóerő, de nem szupersportkocsi

2014.10.18. 15:44

A Dartz nevét leginkább rettenetes páncélos járműveiről ismerhetjük. Nem szokták elaprózni a dolgokat, sem a teljesítménnyel, sem pedig a méretekkel nem spórolnak. Ezúttal a Black Shark (Fekete Cápa) névre keresztelt modellel rukkoltak elő.

Újdonságuk a Mercedes-Benz GL osztályából indultak ki, amelynek karosszériáját kevlár-titán bódéra cserélték. Emellett retinaszkennerrel, ujjlenyomat-olvasóval, kamerákkal és szirénákkal is felszerelték a Black Sharkot. Sőt, elektromos sokkoló segít távol tartani a nem kívánatos személyeket.

Ami a motort illeti, 5,5 literes V8-as Mercedes-blokk került a Dartz újdonságába, de választható hatliteres, ikerturbós V12-es is. Utóbbit az orosz gyártó vásárlói kérésre 1500 lóerőig tuningolja. Igaz, azt nem részletezték, hogy miként is érik el ezt a teljesítménynövekedést.

A Dartz első embere szerint a Black Shark azoknak szól, akik unják a sorozatgyártású modelleket és a downsizingot. Igaz, közülük csupán öt embernek adatik meg, hogy tulajdonosként ülhessenek be a legújabb páncélos Dartzba: összesen ennyit készítenek ugyanis belőle.