Az Audi a Forma-1-be tart?

2014.10.26. 07:00

2016-ban az Audi is beszállhat a Forma-1-be az autósportos szaksajtó sejtése szerint. Az Audi még nem kommentálta a témában született hírözönt, nem kizárt, hogy csak kacsa, bár vannak árulkodó jelek.

A Volkswagen-csoport a 2000-es években eddig sikerrel osztotta le márkai közt az autósport különféle ágait. A Volkswagen előbb a terepraliban nyert meg mindent, amit lehet, most pedig a rali-világbajnokságon verhetetlenek a Polo WRC-vel. A ralisport alacsonyabb osztályaiban a Skodával vannak jelen sikerrel, a Seat pedig a pályaversenyzésben erős szereplő márkakupáival. Az Audi a hosszútávú versenyek királya közel másfél évtizede, ám ezen a terepen házon belülről kapott ellenfelet nemrég. A Porsche beszállásával értelmét vesztené az Audi jelenléte, így érthető volna, ha más után nézne a márka.

Az Audi jelenleg másik fontos terepe, a DTM
Az Audi jelenleg másik fontos terepe, a DTM

Hogy nem teljesen alaptalan a Forma-1-es beszállás ötlete, több oldalról megtámasztják árulkodó jelek. Tény például, hogy az Audi nemrég leigazolta Stefano Domenicallit, a Ferrari Forma-1-es csapatának exfőnökét. A húzás minimum gyanús, ahogyan az is a belépés lehetőségét erősíti, hogy az Audi 2013-ban már nyilvánosan felvetette az F1-et, mint célpontot, de abból a próbálkozásból nem lett semmi. Brit lapok most belső forrásokra hivatkozva írják, hogy az Audi már az év eleje óta dolgozik egy 1,6 literes turbós V6-oson, amivel más céljuk nem igen lehet, mint a Forma-1. Egyelőre az is csak a sajtófülesek szintjéről érkező információ, hogy a németek nem kezdenének bele nulláról felépíteni egy csapatot, és a Red Bull segítségével kihagynának pár lépcsőfokot a beilleszkedésben. Az energiaitalgyártó cég és a VW-csoport jó viszonyt ápol, így a Torro Rosso, vagy a Red Bull Racing csapatok lehetnek a kiszemeltek. A legvalószínűbb forgatókönyv ebben az esetben az lenne, hogy motorszállítóként, és nem gyári csapatként lennének jelen kezdetben.

A hírek 2016-os kezdésről szólnak. A pletykák persze egyből összehozták az Audit az egyelőre csapat nélkül maradt kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval, mint elsőszámú pilótajelölt.