Egy Bentley az araboknak

2014.11.10. 08:00

Az egyre direktebb marketinganyagokból úgy sejthető, közel már a Bentley SUV-jának érkezése. Egy új teaser-videóból például egyértelműen kiderül, hova is szánják a márka első városi terepjáróját.

A Bentley jelenleg legfontosabb piacai a Közel-Kelet és Kína. Nincs ezzel egyedül, a patinás luxusmárkák többsége évek óta ezeken a piacokon kaszál nagyot. A prémium városi terepjáró azonban már inkább előbbin érvényesül, s ezzel a Benltey-nél is tisztában vannak, mint az a fenti videóból egyértelműen kiderült.

Az SUV-t EXP 9 F néven, a 2012-es Genfi Autószalonon láttuk először. Természetesen csak a koncepciót, és a végleges változat formája továbbra is rejtély. Annyi bizonyos, hogy az Audi Q7-tel közös platformra épül majd, és egy hatliteres ikerturbós W12-es hajtja kezdetben. Később egy kisebb, szintén ikerturbós négyliteres V8-assal is kapható lesz, valamint lesz belőle hibridváltozat is. Utoljára júniusban láttunk egy prototípust.

Úgy hírlik, a típus ára kevéssel ötvenmillió forintról indul majd, azaz lényegesen drágább lesz a konszern másik prémium városi terepjárójánál, a Porsche Cayenne-nél. Bemutatója a videó ellenére még odébb van: a jövő évi Frankfurti Autószalonra várható, a termelés és a forgalmazás pedig valamikor 2016-ban indul. A következő években a Rolls-Royce és a Lamborghini is kijön a saját prémuium terepjárójával, azaz érthető, ha a Bentley az efféle videókkal tesz arról, hogy bennmaradjon a köztudatban.