KX3: kis Porsche-utánzó

2014.11.20. 16:33

Nincs abban semmi meglepő, hogy a Kia is elkészült saját, alig több, mint négy méteres szabadidő-autójával – az autó formájával viszont elkaptak valamit a Cayenne stílusából.

A Kvangcsui Autószalonra (Guangzhou Auto Show) mutatták be a KX3 tanulmányt, amely a Kia belépője lehet a kis szabadidő-autók piacára. Ez azonban nem valami formai kísérlet: az autó a képek alapján gyártásra érettnek tűnik, legalábbis nincs rajta olyan szokatlan részlet, amely ne tűnne gyárthatónak. A Kia sem csinál titkot belőle, hogy a típus hamarosan gyártásba kerül a Dongfeng és a Kia közös üzemében, de azért megmutatták a közönségnek, hogy felmérjék a potenciális vásárlók reakcióit.

Az autó hátsó részén felfedezhető némi hasonlóság a Sorentóval, az orra viszont inkább a Porsche Cayenne-t juttatta az eszünkbe a fényszórók közti nagy sima felülettel. Az autó hovatartozására csak a tigris-szájnak csúfolt, középen beszűkített hűtőmaszk emlékeztet, amely manapság minden Kián kötelezően ott van. Az autó méretei egyébként nem különböznek jelentősen a kis szabadidő-autóknál megszokottaktól: a hossza 4,26 méter, a szélessége 1,77 méter, a magassága 1,63 méter, a tengelytávja pedig 2,59 méter. A csomagtarto 400 literes, ami ebben a kategóriában átlagosnak mondható.

A tanulmányba az 1,6 literes Hyundai-Kia turbómotor került, hétfokozatú, dupla kuplungos automatával, és persze összkerék-hajtással, de a sorozatgyártmányból nyilván lesznek egyszerűbb és olcsóbb változatok is. A KX3 elsősorban persze Kínát célozza meg, de a bemutatása azt jelenti, hogy a Hyundai-Kia csoportnak már ehhez a kategóriához is megvannak a műszaki alapjai – több mint valószínű, hogy a jövőben Észak-Amerikában és Európában is bemutatnak valami hasonlót, ha nem is feltétlenül ugyanilyen formatervvel és ugyanezen a néven,