Biztonságos a Mondeo és a Passat, a Logan viszont nem

2014.12.03. 16:27

Az eredmények ezúttal kifejezetten a papírforma szerint alakultak: az olcsóbb, kisebb autók végeztek a lista végén, az élen pedig a nagyobbakat és drágábbakat találjuk.

A lista felsorolni is hosszú. Öt csillagot kapott a Ford Mondeo, a Kia Sorento, a Land Rover Discovery Sport, a Lexus NX, a Porsche Macan, a Subaru Outback és a VW Passat – szigorúan ABC sorrendben. Négycsillagos autóból három akadt: a legújabb Mini Cooper, a megújított Opel Corsa és a Smart ForFour harmadik generációja. Az abszolút utolsó helyen a Dacia Logan MCV végzett, három csillaggal, és ez itt nem csak a gyenge alapfelszerelésnek, de a töréstesztek eredményeinek is köszöhető: a Logan utascellájának eleje elég randán megroppant – rossz elgondolni, mi van, ha az ütközés nagyobb tempó mellett megy végbe.

Bár a csillagok száma nem mindig jelzik pontosan, hogy mennyire biztonságos egy-egy autó, úgy néz ki, ezúttal a három csillag valós veszélyre figyelmeztet: úgy néz ki, a Loganból kimaradt a nagy szilárdságú acél – hisz az jelentősen drágítaná a gyártást – így viszont ijesztően puha maradt az utascella.