Már készül a vizet kipufogó BMW

2014.12.18. 14:41

A BMW ugyan nem fog össze a Teslával – végül az érdemi tárgyalásokig sem jutottak – viszont a Toyota segítségével tovább bővítené valóban tiszta üzemű modelljeinek körét. Úgy tudjuk, a Mirai hidrogén-hajtású, üzemanyagcellás, villanymotoros hajtásának egyes elemeit használják következő újdonságukban, amelyet januárban mutatnak be.

Bár sok látványos eredménye nincs a BMW és a Toyota együttműködésének – eltekintve az egy szem Mini dízelmotoros Verso egyterűtől – de a színfalak mögött állítólag komoly közös tervek körvonalazódnak. A legújabb hírek is ezt támasztják alá: a BMW egy üzemanyagcellás prototípus bemutatására készül a Detroit Motor Show-n, amely nagyrészt a Toyota műszaki megoldásaira épül. A tanulmányból később akár szériamodell is lehet, annál is inkább, mert a BMW-nek jobb esélye lenne divatot csinálni az üzemanyagcellás típusokból, mint a Toyotának. Egy prémium-modellnél kevésbé probléma az indokolatlanul magasnak tűnő ár, mint egy olyan, tömegmodellekre emlékeztető típus esetén, amilyen a Toyota Mirai.

A BMW nem először készítene hidrogén-üzemű autókat: korábban a német gyártó próbálkozott hidrogént égető belsőégésű motorokkal. A 6,9 literes V12-es hidrogén-motor hajtotta 7-es BMW-ből készült is egy százas sorozat még 2007-ben, de az a fejlesztési irány később csendben elhalt. A Toyota gyártásra érett üzemanyagcellás rendszere azonban újra az élvonalba repítheti a BMW-t – az sem lehetetlen, hogy a japán technika felhasználásával akár két-három év alatt előállhat a cég saját hidrogén-üzemű szériamodelljével.