A Porsche is a Tesla ellen készül?

2015.01.27. 06:31

A legújabb pletykák szerint a Porsche új fejlesztésbe fogott, amely három éven belül el is készülhet. A Panamera Juniort, vagy röviden a Pajunt eredetileg hagyományos, belsőégésű motorral tervezték megvalósítani, de úgy hallani, végül csak villanymotoros változat készül.

Állítólag egy 4,6 méter körüli hosszúságú, ötajtós, de sportos modellről van szó, amelyet eredetileg az eladások növelését célzó tervek egyikeként kezdtek fejleszteni. Ám a Porsche ezek egy részét időközben leállította, mivel a Macannal lényegében meg is sikerül duplázni a gyártást. A kisebb Panamera így majdnem a kisebb Porsche roadster sorsára jutott, amelyet egyszerűen töröltek a programból, de úgy tűnik, végül ez lesz az a típus, amely a Porschéből is villanyautó-gyártót csinál.

A Porschénél ugyanis úgy döntöttek, hagyományos motorral nem is készítik ezt a típust, mivel a hasonló méretű prémium-autók piaca túl zsúfolt a cég számára. Inkább az elektromos változatra koncentrálnak, amely 350-400 kilométeres hatótávval és a Porschéhoz méltó teljesítménnyel megszorongathatja akár a Tesla Model S-t is. Bár a Porsche egyértelműen kisebb lesz, állítólag hasonló belső helykínálattal rendelkezik majd. Addigra, mire elkészül persze már nem csak a Tesla lesz a piacon, valószínű, hogy a BMW egyelőre csak pletykaszinten ismert i5-öse is elkészül, és jó eséllyel más gyártók is beszállnak a villanyautó-versenybe.

A várható fejlesztési időt ilyen új technológiánál megbecsülni sem könnyű, de úgy hallani, 2018-2019-re lehet valami az első teljesen elektromos Porsche szériamodellből.