Kéthónapos kényszerszünetet tart a GM az oroszoknál

2015.01.29. 16:58

Két hónapra szünetelteti szentpétervári gyára termelését a General Motors. A visszazuhant orosz újautó-kereslet miatt március 23 és május 15 között a teljes gyártás áll majd.

A GM szentpétervári üzeme 2008 óta termel, évi 98 ezer autó gyártására alkalmas. Kapacitása évek óta kihasználatlan, az elmúlt egy évben Oroszország és a nyugati államok közt megromlott kereskedelmi viszony pedig tovább zsugoríthat az orosz vásárlóerőn.

Az amerikai óriásvállalat tavaly már több kényszerdöntést hozott az egyre fogyatkozó kereslethez igazodó, megzuhant termelés miatt. A szentpétervári gyár ötszáz dolgozójától vált meg, és bevezette az egyműszakos termelést. Jelenleg 1500 dolgozója van, ők azok, akik a kéthónapos tavaszi kényszerszünet alatt is kapják majd a bérüket, optimizmusra azonban alig ha lehet okuk.

Az Oroszországban tevékenykedő, több mint 600 európai vállalatot tömörítő érdekképviseleti szervezet, az Európai Üzleti Szövetség (AEB) adatai szerint tavaly 10,3 százalékkal csökkent az újautók eladása az országban, ami az idén további 24 százalékkal 1,89 millióra zsugorodhat.